2021. március 6., szombat

Felvágott húsmentes helyettesítője

Szándékosan nem írtam azt, hogy vegán felvágott/párizsi, mert nem kedvelem az ilyen elnevezéseket. Felvágottat nem eszünk már sok éve, vegán változatot pedig soha nem kóstoltam és nem is készítettem még, de most úgy alakult, hogy nem volt mit tennem a reggeli kenyeremre, ezért gondoltam, itt az idő, hogy kipróbáljam. 

Sárgaborsóból készítik ezt az ételt, de én azt nem bírom, így kipróbáltam, működik-e vörös lencsével. Nem lett olyan szilárd, mint az igazi felvágott, de szeletelhető volt, ugyanakkor, ha akartam volna, kenni is lehetett volna. 

Pontos receptet nem tudok mondani, mert nem mértem főzés közben az arányokat, de ideteszem azt a leírást, amit mankónak használtam. 

A receptet a Vegán élet könnyedén oldalon találtam. 



Az eredeti recept így szólt: 

- 15-20 dkg sárgaborsó (én vörös lencsét használtam, de nem mértem, mennyit),

- 1-2 evőkanál céklalé (a színe miatt kell), nálam céklapor volt,

- 1 nagyobb gerezd fokhagyma,

- só ízlés szerint,

- bors ízlés szerint,

- 2-3 evőkanál kókuszolaj (nem tettem bele, nem használok ilyet),

- nálam került még bele darált füstölt paprika és

- útifűmaghéj. 

Elkészítés: 

1. Megfőzzük a sárgaborsót annyi vízben, amennyi ellepi. Mikor puhára főtt és elfőtte a levét, akkor beletesszük a sót, borsot, kókuszolajat (ha használunk) és a fokhagymát. Botmixerrel krémesre törjük. 

2. Ezután megy bele a céklalé, amennyi szükséges. Óvatosan adagoljuk, nehogy túl sok kerüljön bele. Én tettem bele darált füstölt paprikát és útifűmaghéjat is. 

3. Kiolajozott, henger alakú formába töltjük és betesszük a hűtőbe pihenni. (Én most folpackkal béleltem ki egy henger alakú formát, mert féltem, hogy nem tudom majd kiszedni a kész ételt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése