2021. március 15., hétfő

Fekete babos torta

 Nagyon finom, krémes, szaftos. Mindenki szerette. Meglepően finom! Borbás Marcsi oldalán találtam a receptet, itt. ITT pedig egy olyan változat látható a blogon, amibe tettem diót is. 



Hozzávalók: 

- 2 bögre főtt fekete bab (szárazon mérve 1 bögre), ha nincs fekete bab, jó lesz fehér babból is, 

- 3 tojás,

- (barna)cukor ízlés szerint (eredeti recept szerint 15 dkg, nálam kevesebb),

- 3 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor,

- 5 dkg étcsoki (nálam 8-10 dkg),

- 1 teáskanál instant kávé (én főztem egy kevéske nagyon-nagyon erős kávét),

- fél rúd vanília kikapart belseje,

- fél narancs leve (nem tettem bele, helyette egy pici citromlevet csepegtettem a tésztába),

- 1 teáskanál szódabikarbóna. 


Elkészítés: 

1. A babot készítés előtti este beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, leöblítjük és megfőzzük. Ezután lecsöpögtetjük és botmixerrel krémesre törjük. 

2. A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a babhoz. Ezután mehet bele a kakaópor, a kávé, a narancslé, szódabikarbóna. Apróra tört étcsokit is kevertem bele. Elkeverjük, simára dolgozzuk és azonnal öntjük is a tortaformába. Egy nagyjából 17-18 cm-es formát használtam. 

3. Az eredeti recept szerint a tetejére kerül sütés előtt az apróra tört étcsoki, de én inkább a tésztába kevertem bele. 

4. Sütőpapírral bélelt formában sütjük (nem tettem bele sütőpapírt, csak kicsit kivajaztam a formát). 175 fokon, kb. 35 percig. Málnalekvárt ajánl hozzá a recept, mi magában fogyasztottuk. Nem hiányzott hozzá a lekvár. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése