2021. március 15., hétfő

Francia vagy csúsztatott palacsinta

 Horváth Ilona receptje szerint készítem, csak kicsit megemelem a hozzávalók mennyiségét. Gyerekkorom nagy kedvence. 




Hozzávalók (én 50 %-kal megemelem a hozzávalók mennyiségét): 

- 4 tojás,

- 5 dkg vaj,

- 10 dkg liszt,

- 2 dl tej,

- vaníliás porcukor a szóráshoz,

- zsiradék a sütéshez. 


Elkészítés: 

1. A vajat habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet, végül a tejet. 

2. Habbá verjük a tojásfehérjét és óvatosan összeforgatjuk a vajas-lisztes-tojásos keverékkel. 

3. Egy kis vajat/olajat melegítünk a palacsintasütőben, majd merünk bele egy adag tésztát. Nem túl gyors tűznél megsütjük az egyik oldalát. 

4. Ha rózsaszínre sült, akkor rácsúsztatjuk egy nagyobb kerek tányérra. Mint látható, a tészta egyik oldalát sütjük csak meg. A másik oldala kicsit krémes marad. 

5. Mikor a tányérra csúsztattuk az első palacsintát, megszórjuk vaníliás porcukorral. Közben sütjük a következő adag palacsintát. Ha kész, rácsúsztatjuk az első palacsintára és ismét jöhet a porcukros szórás. Így folytatjuk, míg az összes tészta elfogy. 

6. Az utolsó palacsintát fordítva borítjuk a torta tetejére, azaz a sült oldala kerül felülre. Azonnal, forrón, porcukorral megszórva tálaljuk. Úgy szeleteljük, ahogy a tortát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése