Nagyon jól sikerült, finom pogácsa. Kívül ropog, belül puha. Túrós pogácsából általában az élesztő nélküli változatot szoktam sütni, de most nem volt kedvem annyi vajat belesütni a pogácsába, ezért inkább kerestem egy kelt változatot. Az élesztőmentes változat ITT található a blogon. EBBEN pedig van egy kis élesztő, de csak nagyon kevés és ezt sem kell dagasztani. ITT pedig tettem a tésztába egy kis teljes kiőrlésű lisztet is és csökkentettem a zsiradék mennyiségét.
Itt, lent pedig a 4. változat, egy kelt tésztás túrós pogácsa következik. A receptet itt találtam.
Hozzávalók:
- 40 dkg túró,
- 40 dkg liszt,
- 2 tojássárgája,
- 1 dl 20 %-os tejföl (nálam 25%-os),
- 2,5 dkg élesztő,
- 2 evőkanál kacsazsír (nálam disznózsír),
- 1 evőkanál só (nem púpos),
- 1 tojás a lekenéshez.
Elkészítés:
1. A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és egy kevéske cukrot. Felfuttatjuk. Addig a többi hozzávalót egy tálba tesszük. Elkezdjük gyúrni és közben hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejfölt is.
2. Mikor összeállt a tészta, letakarva 20 percet pihentetjük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, meghajtogatjuk és ismét pihentetjük 20 percen át. Még kétszer megismételjük a hajtogatást, pihentetést.
3. Ekkor másfél ujjnyira nyújtjuk a tésztát. Tetejét berácsozzuk, majd kiszaggatjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése