2021. március 15., hétfő

Kelt túrós pogácsa

Nagyon jól sikerült, finom pogácsa. Kívül ropog, belül puha. Túrós pogácsából általában az élesztő nélküli változatot szoktam sütni, de most nem volt kedvem annyi vajat belesütni a pogácsába, ezért inkább kerestem egy kelt változatot. Az élesztőmentes változat ITT található a blogon. EBBEN pedig van egy kis élesztő, de csak nagyon kevés és ezt sem kell dagasztani. ITT pedig tettem a tésztába egy kis teljes kiőrlésű lisztet is és csökkentettem a zsiradék mennyiségét. 

Itt, lent pedig a 4. változat, egy kelt tésztás túrós pogácsa következik. A receptet itt találtam. 



Hozzávalók: 

- 40 dkg túró,

- 40 dkg liszt,

- 2 tojássárgája,

- 1 dl 20 %-os tejföl (nálam 25%-os),

- 2,5 dkg élesztő,

- 2 evőkanál kacsazsír (nálam disznózsír),

- 1 evőkanál só (nem púpos),

- 1 tojás a lekenéshez. 


Elkészítés: 

1. A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és egy kevéske cukrot. Felfuttatjuk. Addig a többi hozzávalót egy tálba tesszük. Elkezdjük gyúrni és közben hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejfölt is. 

2. Mikor összeállt a tészta, letakarva 20 percet pihentetjük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, meghajtogatjuk és ismét pihentetjük 20 percen át. Még kétszer megismételjük a hajtogatást, pihentetést. 

3. Ekkor másfél ujjnyira nyújtjuk a tésztát. Tetejét berácsozzuk, majd kiszaggatjuk. 

4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése