2013. március 8., péntek

Mákos kölestorta

Néhány éve találtam a receptet Vegagyerek blogján. Többször megsütöttem már ezt a tortát. Szeretjük, mert mákos, mert nem túl édes és gyorsan elkészül. Igazából ez nem is igazi torta és a tésztája sem olyan, mint egy süteménynek. Inkább azt mondanám, hogy a mákos köles egy kicsit szebb tálalási formája. Tehát egy kissé nedves az állaga, de szépen szeletelhető. Mi nagyon szeretjük és hétköznapokra szoktam sütni, levesek után esszük.









Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
- 20 dkg köles (van, hogy többet főzök, mondjuk 30 dkg-ot),
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (szerintem nem is muszáj ennyi lisztet beletenni, én van, hogy csak pár dekát teszek hozzá, van, hogy egy kis aprószemű zabpelyhet szórok bele helyette),
- 20 dkg darált mák (van, hogy beleteszek 25 dkg-ot is),
- 10-12 dkg cukor (de lehet tenni bele barna nádcukrot és mézet is, valamint lehet édesebbre és kevésbé édesre is készíteni--->mostanában ennek maximum a felét teszem csak bele, de ez ízlés dolga),
- 1-2 marék mazsola,
- 500 ml víz a főzéshez,
- kb. 150-200 ml víz a tésztához, amennyitől kenhető állagú lesz a tészta, ez attól is függ, teszünk-e hozzá lisztet, ha igen, mennyit, én mostanában nem teszem bele a 20 dkg lisztet, csak 10 dkg apró szemű zabpelyhet,
- 1 teáskanál fahéj,
- reszelt citromhéj, narancshéj,
- fél citrom leve,
- szilvalekvár (sűrű, házi, nálam ez cukormentes).


Elkészítés:

1. A kölest alaposan megmosom, megfőzöm a vízben. Bármit készítünk kölesből, alaposan át kell mosni, különben keserű lesz az étel. Desszertekhez kicsit be is szoktam áztatni főzés előtt.

2. Amikor kicsit hűlt a megfőtt köles, összekeverem a többi hozzávalóval, majd sütőpapírral bélelt formába öntöm. (Annyi vizet adjunk a tésztához, amennyitől jól kenhető masszát kapunk.)

3. A torta tetejét megkenem házi szilvalekvárral (én jó vastagon kentem), majd 180 fokos, előmelegített sütőben fél óráig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése