2015. október 23., péntek

Amerikai krémes

Kérdeztem Rockert, mit enne: krémes vagy szárazabb jellegű süteményt, netán kelt tésztát. Krémes sütit választott. Szűk egy órám volt, mert mennem kellett a kertbe dolgozni, ezért ezt az egyszerű süteményt választottam. A tésztájába nem tettem lisztet, hanem mandulát daráltam inkább, így csökkentve kicsit a szénhidrát bevitelünket. Az eredeti mennyiséget kétharmadára csökkentettem, mert nem akartam nagy adagot sütni. Zárójelben jelzem azért az eredeti, közepes méretű tepsi arányait.





Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojássárgája (7 tojássárgája),
- 4 evőkanál cukor (14 dkg cukor),
- 14 dkg liszt, nálam mandulaliszt (20 dkg liszt),
- 1 kiskanál szódabikarbóna (1 csomag sütőpor),
- 2 evőkanál kakaópor (2 evőkanál kakaópor),
- 7 evőkanál víz (11 evőkanál víz),
- 1 evőkanál olaj (2 evőkanál olaj).

Hozzávalók a krémhez: 
- 4 evőkanál cukor (7-10 evőkanál cukor),
- 1,5 csomag vaníliás pudingpor (prémium) (2 csomag pudingpor),
- 4 dl tej (6 dl tej),
- 4 tojásfehérje (7 tojásfehérje).

Tetejére: 
- 2,5 dl tejszín (4 dl tejszín),
- 1 csomag habfixáló,
- egy kevés porxukor,
- 2-3 kocka étcsoki.

Elkészítés:

1. A tojássárgát a cukorral, a vízzel, az olajjal habosra keverjük.

2. Ezután a kakaóport is belevegyítjük.

3. A szódabikarbónát és a mandulalisztet összekeverjük és a tojásos masszába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük (figyeljük, ne süssük túl). Addig elkészítjük a krémet.

4. A pudingport elkeverjük egy kevés tejjel. A maradék tejet feltesszük forrni. Amikor forr, hozzáöntjük a pudingport és sűrűre főzzük.

5. Gyorsan kemény habbá verjük a tojások fehérjét és még forrón a pudingba forgatjuk.

6. Ekkorra éppen elkészül a tésztánk. Rásimítjuk a krémet és közepes hőfokon 10-15 percig sütjük.

7. Ha kihűlt, a keményre vert, enyhén édesített tejszínt eligazítjuk a tetején és végül reszelt étcsokival megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése