2015. október 31., szombat

Batátafasírt (édesburgonyafasírt), tejmentes, tojásmentes

Egy véletlen folytán készültek ezek a fasírtok. Nagyon finomak lettek. Szerintem sütőtökkel is el lehetne készíteni. A fasírtok egyébként belül puhák, krémesek.




Hozzávalók:
- tepsiben puhára sütött batáta, áttörve (azaz megmossuk, félbevágjuk, tepsi aljára, vágott felükkel felfele elhelyezzük a batátát, kis vizet öntünk a tepsibe és 180 fokon puhára sütjük vagy hámozás után felkockázzuk és így sütjük a tepsiben),
- 3-4 gerezd fokhagyma, szétnyomva,
- lehet tenni bele 1-2 tojást, én nem tettem,
- vöröshagyma vagy újhagyma vagy póréhagyma, apróra vágva,
- kb. 10 dkg zsemlemorzsa vagy liszt (vagy vegyesen), annyi, amennyitől nem folyós a massza, hanem inkább formázható,
- só,
- bors,
- chili, aki szereti,
- zsiradék a sütéshez.

Elkészítés: 

1. Az előzőleg puhára sütött batáta héját leszedjük (ha héjastól sült), krumplinyomón áttörjük.

2. Minden hozzávalót belegyúrunk. Lisztből és/vagy zsemlemorzsából annyit, amennyitől már nem folyós a massza, de túl sok lisztet sem érdemes tenni bele, mert akkor meg lisztes ízű és kemény lesz.

3. Kanállal kisebb-közepes fasírtokat formázunk. Beletesszük a felforrósított serpenyőbe, melybe tettünk egy teáskanál zsiradékot is. Nem kell sok zsír, minden adag előtt egy teáskanálnyi elég. Mi, mikor először készítettem ilyen fasírtot, első nap csak fetasajtos-joghurtos mártogatóst, másnap ugyanezt a mártogatóst és párolt kölest ettünk hozzá, de kínálhatjuk rizzsel, bulgurral, salátákkal, roppanósra párolt kelkáposztalevelekkel stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése