2015. október 8., csütörtök

Krumplis pogácsa (élesztő helyett vadkovásszal)

Szerettem volna végre kipróbálni, milyen lesz a pogácsa a kovászommal, melyet a kenyérsütéshez használok. Krumplis pogácsa mellett döntöttem, mert az gyors és már jól bevált, szeretik a gyerekek. Élesztővel készült változattal egy igen pihe-puha pogácsát kapunk, kovásszal készítve pedig kívül ropogós, belül puha sós sütemény lesz a végeredmény. Hamar elfogyott. Figyelem! Ennek a pogácsának a készítési ideje a kovász miatt sokkal hosszabb, mint az élesztős változaté.




Hozzávalók:
- kb. 27-30 dkg liszt,
- 13 dkg kovász (a kovászról itt írtam),
- 3 kicsi krumpli, előzőleg megfőzve,
- kb. 0,5 dl tej
- 1 tojássárgája,
- 7,5 dkg zsír,
- kb. fél evőkanál só,
- 1 tojás a tetejére.

Elkészítés:

1. A kovászt elkeverjük a langyos tejjel, majd hozzáadjuk a főzött, áttört krumplit, sót, lisztet, tojássárgát és zsírt.

2. Kidagasztjuk, ha szükséges, adunk még hozzá tejet. Letakarjuk és néhány óra alatt megkelesztjük. A kovász miatt lassan kel (lásd bevezető).

3. Amikor szépen megkelt, akkor meghajtogatjuk, majd 30 percet állni hagyjuk. Ismét meghajtogatjuk és jó ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét rácsozzuk egy kés segítségével. Kiszaggatjuk, majd felvert tojással megkenjük a tetejét. Az oldalára ne kerüljön tojás, mert akkor nem sül magasra. 180 fokon, légkeveréses üzemmódban vagy hagyományos sütőben 200 fokon készre sütjük.

1 megjegyzés: