2015. október 31., szombat

Sós túrós pite élesztő nélkül

Gyorsan elkészül, mert nincs élesztő a tésztában. Ebben a süteményben már saját, általam készített túró van. Bolti túrót most már lassan egy hónapja nem vásárolok és nem is szeretnék a jövőben sem. Ez egy sós sütemény, de só helyett cukorral készítve is finom lesz. Sőt, a túrótöltelék helyett készíthetjük gyümölcsökkel, mákkal, dióval is.



Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt,
- 15 dkg tejföl,
- 15 dkg disznózsír,
- 1 csomag sütőpor (nálam ez elmaradt, helyette egy kiskanál szódabikarbónát tettem bele, mert nem szeretem érezni a sütőpor ízét),
- 1 tojás,
- egy csipet só,
- kevés cukor, ha édes töltelékkel készítjük.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg túró,
- egy evőkanál búzadara a túróba,
- egy-két evőkanál búzadara a tészta szórásához,
- só,
- cukor
- 1 tojássárga,
- 1 tojásfehérje habbá verve,
- kapor,
- citromhéj (ha édesen készítjük),
- mazsola (ha édesen készítjük) ,
- vanília (ha édesen készítjük),
- plusz 1 tojás a tetejére (én ezt most elfelejtettem, mert késő este volt és siettem).

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóiból nagyon gyorsan tésztát gyúrunk. Nem szabad sokáig gyúrogatni, mert felmelegszik, megolvad a zsír és az nem tesz jót a tészta állagának. Fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük minimum egy órát.

2. A töltelékhez a túrót áttörjük, kikeverjük a hozzávalókkal. A tojásfehérjét habbá verjük és a túrós masszába forgatjuk. Ha sós tölteléket szeretnénk, akkor a só domináljon és csak kevés cukrot adjunk hozzá, ha édeset, akkor elhagyjuk a sót.

3. A tésztát megfelezzük, kinyújtjuk és egy közepes méretű tepsi aljába terítjük. Megszórjuk búzadarával a tésztát. Rásimítjuk a tölteléket, majd az egészet befedjük a másik tésztával. Tetejét lekenjük tojással. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése