2015. október 23., péntek

Csíkos kalács akár teljes kiőrlésű lisztből

Annak ellenére, hogy nagy része teljes kiőrlésű lisztből van, nagyon finom, puha, ízletes kalácsot kaptam. Nem teljesen olyan, mint a fehér lisztből készült változat, de nagyon hamar meg lehet szokni. Ajánlom, mert finom és egészséges!




Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (nálam 45 dkg teljes kiőrlésű tönköly és 15 dkg fehér tönköly, de lehet simán fehér lisztből is készíteni),
- 5-8 dkg cukor, de aki édesebben szereti, tegyen hozzá többet,
- egy kiskanál cukor az élesztő felfuttatásához,
- 2-3 evőkanál kakaópor,
- 5 dkg vaj,
- 2 dkg élesztő,
- kb. 1,8-2,3 dl tej (amennyit felvesz, lehet több is),,
- 150 g joghurt,
- tetejére egy felvert tojás a kenéshez (vagy csak a sárgája vagy el is maradhat és helyette cukros tejjel/simán tejjel lekenjük sütés előtt és után).

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos, cukros tejben.

2. A lisztet, a cukrot, a joghurtot, a felfuttatott élesztőt a tejjel dagasztani kezdjük. Ne tegyük bele rögtön az összes tejet, mert lehet, hogy nem lesz szükség az egészre. Mikor már jól összeállt a tészta, az olvasztott vajat is belegyúrjuk. Tovább dagasztjuk. Lágyabb tésztát kell kapnunk.

3. Mikor már szépen elválik a tészta az edény falától, elfelezzük. Egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport (én ebbe még egy kis tejet is gyúrok). A kakaós és a másik tésztát külön-külön edényben duplájára kelesztjük.

4. Amikor megkelt az edényben a kétféle tésztánk, akkor a kakaósat és a másikat is elfelezzük. Lesz tehát 4 tésztadarabunk.

5. Téglalap alakúra kinyújtjuk az egyik világos tésztát, majd az egyik kakaósat is. Egymásra helyezzük, feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanígy járunk el a másik két tésztával is. Lesz tehát két rúd.

6. Ezután fogjuk a két tésztarudat és összetekerjük őket, majd tepsire vagy sütőformába helyezzük (én püspökkenyér formában sütöttem, amit sütőpapírral kibéleltem, így a kalács szépen megtartja a formát, nem terül szét). 30-40 percig kelesztjük.

Frissítés: a püspökkenyérforma többedszeri sütés alkalmával kicsinek bizonyult, a kalács túlnőtte magát. Ízre ugyanolyan finom és könnyű a tészta, csak a szeletek "érdekes" formát öltenek. Keresnem kell egy nagyobb sütőformát.

Ilyen lett most, 2020-ban, mikor túlnőtt a formán:



Egyébként nem muszáj összetekerni a két rudat, lehet sütni úgy, hogy egy kisebb-közepes tepsire helyezzük őket, egymás mellé és így sütjük meg. Ilyen lesz, ha nem tekerjük össze a két rudat:



7. Ha megkelt, lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Körülbelül 40-50 perc a sütés ideje. Ha nagyon pirul, takarjuk le fóliával, mert kell az a minimum 40 perc, hogy belül is jól megsüljön.

1 megjegyzés: