2017. december 14., csütörtök

Babos tészta

A Vidék íze 2017 decemberi számában találtam ezt az egyszerű receptet (bevallom, korábban még soha nem is hallottam erről az ételről). Nekem most kifejezetten jól jött ez az étel, mert tej-, tojás- és húsmentes. Lányom miatt néhány napig még kerülnöm kell mindent, ami allergiát okozhat nála, karácsony előtt pedig jól esnek nekünk az egyszerűbb ételek, hogy így is készüljünk az év végi bőségesebb étkezésre. A mélyhűtőbe nyáron tettem el néhány zacskó babot, amit csak puhára kellett főznöm, addig a tészta is elkészült és már keverhettem is össze őket.



Hozzávalók: 
- 50 dkg szárazbab (nálam 80 dkg fejtett bab a mélyhűtőből),
- 50 dkg tészta (nálam 40 dkg hosszúmetélt, de lehet szélesmetélt is), legjobb a házi, ha nincs, akkor jó minőségű bolti tészta is megfelel (most én is boltit használtam)
- 1 közepes/nagy fej vöröshagyma,
- 2 kiskanál pirospaprika (őrölt),
- zsiradék,
- só,
- bors, aki szeretne,

Tipp: vöröshagyma helyett fokhagymával is készíthető (egy régi ismerősöm családja így készítette hajdanán).

Elkészítés: 

1. Ha szárazbabot használunk, akkor előző este áztassuk be.

2. Másnap a babot megfőzzük. Én nem tettem a vízbe sót, csak a végén. Ha puha, leszűrjük, majd zsiradékon kissé megpirítjuk, közben sózzuk is, ha kell, és kicsit összetörjük (olyan puhára főtt a bab, hogy keverés közben magától összetört egy kicsit).

3. A tésztát kifőzzük sós vízben, majd összekeverjük a babbal. Közben utánaolvastam, van, aki a bab főzőlevében főzi ki a tésztát.

4. A hagymát apróra vágjuk és zsiradékon megfonnyasztjuk, majd őrölt pirospaprikával összekeverjük. Ezt is a babos tésztához öntjük és alaposan összekeverjük.

Tipp: néhány kedves olvasóm, aki ismeri ezt az ételt, azt írta, hogy savanyúsággal (uborka, cékla) nagyon finom ez az étel, így szokták enni.


3 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem, még a nagymamám készített ilyet a 60-as évek elején,mivel Vecsési, azaz sváb étel. Szintén savanyúsággal fogyasztom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vecses:) mama meg a tesztat sajat maga csinalta de szeretttem

      Törlés
  2. Nálunk szalonnával indul majd szalonna ki hagyma rá a zsírra (fölösleges zsírt leszedem) majd ha megpirult a hagyma mehet rá pirospaprika majd az előtte megfőtt és krumplinyomóval jól áttört bab. Ezt összesütöm ha a zsír kevés pótolom az előzőleg kivett zsírral. Ha egybesült mehet rá a tészta sózom borsozom. Összeforralom és kész.

    VálaszTörlés