Borbás Marcsi Magyarország finom. Vadregényes kelet című könyvében találtam egy nagyon izgalmas receptet. A neve: karcagi birkapörkölt juhászos módra. Nekünk ugyan kecskéink vannak, de e receptből ötletet merítve készítettük el múlt héten a kecskepörköltet, bográcsban. Nem vagyok egy nagy húsevő. pláne nem pörköltevő, de ez az étel most nekem is nagyon jól esett.
Tartalmas desszertet sütöttem mellé: hájas tésztát.
Ide most a könyvben szereplő receptet írom le, de még egyszer hangsúlyozom, mi kecskehússal készítettük és nem került bele az állat összes része. Csupán az ihletet vettük a receptből.
Hozzávalók:
- 25 dkg birkahús (egy egész birka összes húsa, csontos részekkel együtt),
- perzselt, előfőzött birkafej, (úgy olvastam valahol, hogy ezt kettéfűrészelik, az agyvelőt fűszerezve teszik vissza, majd összekötözik a fejet és így teszik az edény közepébe, a húsok közé),
- 4 láb és a birka farka,
- a birka lépe (egészben),
- mája (darabolva),
- tüdeje (darabolva),
- veséje (darabolva),
- szíve (darabolva),
- a tisztított gyomor, azaz a pacal, vékony csíkra vágva,
- fél-1 kg mangalicazsír (attól függően, mennyire faggyús a birkahús),
- só (15-20 dkg ehhez a húsmennyiséghez),
- 16-22 dkg őrölt pirospaprika (ízlés szerint),
- 6-10 db szárított erőspaprika (ízlés szerint),
- 1 fej fokhagyma, apróra vágva, 1,6-2 kg vöröshagyma (8 dkg/kg), felkockázva.
Elkészítés:
1. A zsírral kikent főzőedénybe tesszük a nagyobb kockára vágott birkahúst (kb. kétfalatnyi) a csontos részekkel együtt. Víz nélkül addig pörköljük, míg ki nem fehéredik és fel nem ereszti a levét. Ekkor hozzáadjuk a perzselt részeket: fejet, farkat, lábakat.
2. A forró, zsíros lébe beleszórjuk a tört paprika kétharmadát. Amikor feloldódik a pirospaprika, ráterítjük az összevágott vöröshagymát. Felengedjük kis vízzel és csípős paprikával ízesítjük (mi nem csípősen készítettük). Mehet bele a pacal is és a máj kivételével a belsőségek.
3. Amikor félig megfőtt, elkezdjük sózni és hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát is. Az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk. Óvatosan keverjük át mindig a pörköltet, nehogy leégjen.
4. A főzés vége előtt kb. 20-30 perccel hozzáadjuk a felkockázott májat és a törtpaprika egyharmadát. (akkor van kész, mikor a hús leesik a csontról.)
Friss kenyérrel vagy főtt krumplival kínáljuk (bár olvastam már olyan cikket is, hogy hagyományosan krumplit nem való hozzá fogyasztani).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése