Ezt a tortát kivételesen nem én sütöttem. Nekem készült. Anyu készítette a születésnapomra. A recept a Vidék íze 2020 szeptemberi számából van. Az ott olvasható leírástól némi eltéréssel készült. Nagyon finom, könnyű desszert lett belőle.
Hozzávalók az alaphoz:
- 1 dl darált mák (a képen látható torta alapja éppen nem mákkal, hanem mogyoróval készült, de mákkal is megsütötte már anyu, úgy is finom volt),
- fél dl rizsliszt (helyette teljes kiőrlésű liszt),
- fél dl hajdinaliszt (helyette teljes kiőrlésű liszt),
- fél dl kristálycukor (ennél kevesebb került bele),
- vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 tojás,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 1 dl joghurt,
- 2 evőkanál olaj.
Hozzávalók a mákos krémhez:
- 13 dkg darált mák,
- fél kezeletlen citrom,
- 10 dkg porcukor (nálunk egy kicsit kevesebb),
- 5 dkg fehér csokoládé,
- fél dl hideg víz,
- fél dl forró víz,
- 2 dl tejszín,
- 15 g porzselatin.
A mézes-rozmaringos réteghez:
- 2 dl tejszín,
- 10 dkg méz,
- 1 kis ág rozmaring,
- 1 csomag habfixáló,
Tetejére:
- 4-5 friss füge (nálunk őszibarackbefőtt is),
- 1 evőkanál pirított szeletelt mandula (elhagyható),
- 1,5 dl tejszín.
Elkészítés:
1. Először a rozmaringos tejszínt kell elkészíteni a mézes krémhez. Felforrósítjuk a tejszínt a rozmaringággal, majd hagyjuk kihűlni. Kidobjuk belőle az ágat, majd betesszük a tejszínt a hűtőbe.
2. Az alap következik. A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön tálban összekeverjük, majd vegyítjük a kettőt. 24-25 cm-es, sütőpapírral bélelt formába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
3. A mákos krémhez hideg vízbe áztatjuk a zselatint. A darált mákot összekeverjük a citrom reszelt héjával, kifacsart levével, porcukorral és a lereszelt fehér csokival, végül kevés forró vízzel krémesítjük.
4. Habbá verjük a (natúr) tejszínt. Összevegyítjük a mákos alappal. Végül felmelegítjük a zselatint és hőkiegyenlítéssel összekeverjük a mákos habbal.
5. A kihűlt tortaalap köré visszatesszük a tortakarikát. Ráöntjük a mákos krémet. Pár órát dermesztjük a hűtőben.
6. Ha már annyira megdermedt a mákos krém, hogy ráönthetjük a következő réteget, akkor elkészítjük a mézes krémet is.
7. A lehűtött rozmaringos tejszínt habbá verjük a habfixálóval. Belevegyítjük a megolvasztott mézet. Hozzávegyítünk pár levélke, apróra vágott friss rozmaringot. Ráöntjük a megdermedt mákos rétegre. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljanak a krémek.
8. Tálalás előtt a tejszínhabot habzsákba töltjük és a torta tetejére nyomjuk. Vékony cikkekre szeletelt fügével vagy más gyümölccsel díszítjük. Megszórjuk pirított mandulával. Díszíthetjük pici rozmaringággal is. A recept még ajánlja, hogy kínálhatunk a torta mellé jó minőségű mézet is, de nekünk ez nem hiányzott hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése