2020. október 10., szombat

Fűszeres csicseriborsó

 A receptet ezen az angol nyelvű oldalon találtam. Egy olyan ebéd kerekedett belőle, amit mindhárom gyerek ugyanolyan jóízűen fogyasztott. Ritka pillanatok egyike, mikor mindenkinek a kedvében tudok járni. 



Hozzávalók (ízlés szerint): 

- nálam 50 dkg, szárazon, áztatás nélkül mérve (eredeti recept szerint másfél csésze főzve),

- só,

- 1-2 evőkanál citromlé,

- 1-2 kiskanál kurkuma,

- egy kevés szárított, őrölt chili (ízlés szerint, aki bírja a csípőset, tehet bele többet),

- két evőkanál zsiradék,

- 1-2 fej vöröshagyma, attól függően, mennyi csicseriborsót használunk (lilahagymát ír az eredeti recept), aprítva,

- paradicsom (a másfél csésze csicserihez 3 közepes paradicsomot ajánl, én sűrű házi paradicsomlevet tettem bele helyette),

- 8 natúr kesudió (nálam mandula és 8 darabnál több),

- 3 gerezd fokhagyma,

- 1-2 kiskanál cukor,

- fél-fél teáskanál mák és szezámmag a másfél csésze csicserihez,

- fűszerek (pontos mennyiséget nem írok, ízlés szerint, de az eredeti receptnél meg lehet nézni az arányokat, általában mindegyikből fél kiskanállal ír): garam masala, római kömény, gyömbér, chili, egy darabka fahéj, őrölt koriander, bors, kevéske édeskömény). 


Elkészítés: 

1. Először beáztattam a csicseriborsót. Úgy alakult, hogy nem egy éjszakát ázott, hanem majdnem egy egész napot. Alaposan leöblítettem, lecsöpögtettem, majd puhára főztem (gyorsan megfőtt). Ezután megint jól lecsöpögtettem. Ezután összekevertem 1-2 evőkanál citromlével, sóval, chilivel, kurkumával. 

2. Egy nagy serpenyőbe kevés zsiradékot öntöttem, erre ment az ízesített, előfőzött csicseriborsó. Egy fakanállal kevergetve kissé megsütöttem. Nem kell, hogy színe legyen. 

3. Az aprított hagymát, paradicsomot, kesudiót, fűszereket egy edénybe tesszük és megpároljuk. Ezután a fahéjat kiszedjük belőle és botmixerrel krémesre törjük a szószt. Kis vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a csicseriborsót. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis vizet. Krémes állagú, szószos csicserit kell kapnunk. Néhány percig melegítjük,ha szükséges, ízesítsük még, majd elzárjuk a tüzet. Mi most bulgurral ettük, de adhatunk hozzá naan kenyeret és kínálhatjuk párolt rizzsel is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése