2020. október 30., péntek

Mángoldpite

Kisebbik fiammal leszedtük az utolsó adag nagyobb mángoldleveleket. Ilyen szépeket találtunk: 

Készült belőle mángoldos pite és egy másik ételhez krumplis-mángoldos köret. 


Hozzávalók a tésztához: 

- 20 dkg liszt (nálam részben teljes kiőrlésű tönkölyliszt, részben fehér tönkölyliszt),

- 10 dkg hideg vaj,

- kevéske só és 

- annyi víz, amennyit igényel a tészta. 

A lisztet a sóval elkevertem, majd beledaraboltam a hideg vajat és gyorsan elmorzsoltam a liszttel. Annyi vizet adok csak hozzá, hogy egy jól nyújtható pitetésztát kapjak. Ezután becsomagolom és megy a hűtőbe pihenni (akár egy éjszakát). 

A töltelékhez pontos arányokat nem tudok írni. 35 dkg mángold szárát kitépkedtem, megmostam a leveleket, csíkokra vágtam és megpároltam (előtte megpároltam egy kisebb fej vöröshagymát is, arra került a darabolt mángoldlevél). Menet közben tettem hozzá 4-5 gerezd apróra vágott fokhagymát, kis sót, borsot, szerecsendiót

Egy szelet húsos szalonnát nagyon pici kockákra vágtam. Lereszeltem kb. 8 dkg házi kecskesajtot. Kb. 2 dl nagyon sűrű, zsíros kecskejoghurtot (de lehet tejszín, tejföl, krémsajt, kinek mi van) kikevertem 2 kisebb tojással, majd hozzáadtam a a sajtot, szalonnát. Talán egy nagyon kicsit sóztam, de éppen csak, mert a szalonna is sós és a sajt is (én az átlagnál egy kicsit kevésbé sósan szeretem az ételeket, ezért inkább kóstoljuk meg a krémet). Mindezt összekevertem a párolt mángolddal.

Aztán a pihentetett, hideg pitetésztát kinyújtottam úgy, hogy piteformámat ki tudjam vele bélelni és az oldalára is fel tudjam húzni. Villával megszurkáltam. 190 fokra előmelegített sütőben elősütöttem (akkor jó, mikor érintésre már nem nedves tapintású a tészta és esetleg a pite alján lesz egy picike színe). 

Ezután ment rá a töltelék, majd visszatoltam a sütőbe. 180 fokon készre sütöttem. Hűlni hagyjuk. Hidegen, másnap is finom. 

Zöldséges, sós pitét bármilyen maradékból (sajtok, szalámik, felvágottak, sonkák, sült húsok), bármilyen zöldségből készíthetünk. Hidegen és melegen is finomak, jól szállíthatók. Szerintem nagyon praktikus, finom étel, sokszor sütöm. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése