2020. október 25., vasárnap

Zabpelyhes almás keksz

 Kétszer sütöttem meg egymás után ezt a kekszet. Először tojással és az almát nagylyukú reszelőn reszeltem le, majd másodszor tojás nélkül és finomra reszeltem az almát. A második tetszett jobban. Nem ropogós kekszeket kapunk, de nagyon finom, tetszett a gyerekeknek (nekem is, már csak azért is, mert nem kell bele sok zsiradék, rostban gazdag kis édesség). Az eredeti receptet itt találtam. 




Hozzávalók (a bögre 2,5 dl-es):

- 1 bögre apró szemű zabpehely (kb. 10 dkg),

- fél bögre zabliszt (durvább szemű zabpelyhet megdaráltam, ez kb. 6 dkg volt),

- 1 nagy alma hámozva, reszelve (az eredeti recept szerint nagylyukú reszelőn, először én is így készítettem, másodszor finomra reszeltem, nekem így tetszett jobban), de az alma mennyisége függ az alma nedvességtartalmától is,

- 5 dkg olvasztott, de nem forró vaj,

- 1 egész tojás (amikor finomra reszeltem az almát, akkor tojást nem tettem bele),

- vanília vagy vaníliás cukor,

- cukor vagy méz ízlés szerint (nálam kb. 3 dkg barna cukor, de aki az édesebb ízekhez van szokva, tegyen többet...én spórolok a cukorral ;) ),

- kevéske őrölt fahéj,

- késhegynyi szódabikarbóna,

- lehet tenni bele apróra vágott étcsokit vagy mazsolát,

- nálam 10 dkg durvára darált mandula is került bele. 


Elkészítés: 

1. Az összetevőket alaposan összedolgozzuk. Első alkalommal a recept szerint jártam el és tettem a masszába tojást, az almát pedig nagylyukú reszelőn reszeltem le. Második alkalommal elhagytam a tojást és az almát finomra reszeltem. 

2. Az alma mennyisége szerintem függ attól is, mennyire lédús az alma. Egy nem túl lágy, de nem is morzsálódó, jól formázható masszát kell kapnunk. 

3. Nálam kisebb diónyi gömbök készültek, melyeket aztán ellapítva tettem a sütőpapírral bélelt gáztepsire. Pont elfértek és kb. 33 darab lett. 

4. 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt sülnek meg, de ez sütőfüggő is. (Az alja legyen aranybarna.)


Nem roppanós kekszet kapunk, inkább a puhább változatot, viszont nagy örömömre nem kell bele sok zsiradék. (Nagyon szeretem a kekszeket, de nem tetszik a gondolat, hogy sok zsiradékot tartalmaznak ezek a finom, roppanós kekszek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése