Felszeleteltem a zöld paradicsomot (két hosszúkás fajtát), majd szokásos módon paníroztam, végül bő zsírban megsütöttem. Nagyon érdekes, de finom ételt kaptam. enyhén savanykás az íze.
"A zöld paradicsom 100 grammja kb. 9-32 mg szolanint tartalmaz. Azaz még a legnagyobb koncentráció esetén is kb. 625 g zöld paradicsomot kellene megennünk ahhoz, hogy a mérgezés első tüneteit tapasztaljuk. De mivel a szolanin keserű, nem valószínű, hogy valaki véletlenül megeszik ennyit.
A félig érett, vagy nem sokkal az érés előtt álló paradicsom már csak 2 mg szolanint tartalmaz 100 grammban, így ebből 10 kg-t kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy veszélyessé váljon.
Ha a paradicsom teljesen érett, akkor ez 10 dkg-ra nézve 0.7 mg, azaz 29 kilót kellene befalnunk ahhoz, hogy aggódnunk kelljen." https://hobbikert.hu/magazin/eheto-vagy-mergezo-a-zoldparadicsom.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése