2020. október 30., péntek

Körtés-hajdinás padlizsánsaláta

 Az idei utolsó padlizsán és körte került ebbe az izgalmas salátába. Azért is örültem Szatmári Feri eme receptjének (mely a Nemfőzelék című könyvében található), mert már régen ettünk hajdinát és most íme, itt egy újabb változat az elkészítéséhez. Némiképp módosítottam az eredeti recepten, lent jelzem, hol és mit. 


Hozzávalók: 

- padlizsán (1 darabot ír, de én kettőt is tettem bele, szerintem ennyi hajdinához bőven elfér), 1,5 cm-es kockákra vágva, 

- fél dl olaj a padlizsán sütéséhez (nálam kevesebb),

- 2 db nagy körte, kis kockákra vágva,

- 20 dkg hajdina,

- 2 szál újhagyma, karikákra vágva,

- 1 fej lilahagyma,

- 2 csokor petrezselyem, apróra vágva,

- 3 evőkanál olívaolaj (én nem tettem bele),

- 1 teáskanál méz (nem tettem bele),

- negyed lime leve (citromot használtam),

- 2-3 evőkanál rostos körtelé (nekem nem volt, helyette turmixolt körtelekvárt használtam),

- 1 liter víz,

- só,

- bors. 

Elkészítés: 

1. Felforralunk egy liter vizet. Sózzuk, majd beletesszük a hajdinát. 12-13 percig kell főzni a recept szerint, de nálam hamarabb megfőtt, még szerencse, hogy egyszer ránéztem. Ha kész a hajdina, leszűrjük és azonnal lehűtjük hideg víz alatt. Lecsöpögtetjük. 

2. Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olajat és a kockára vágott, hámozott padlizsánt közepes lángon aranybarnára (és puhára) pirítjuk. A recept nem írja, de én a a vége fele sóztam, borsoztam. Ha kész, félretesszük. (Papírtörlőn kellene leitatni a felesleges zsiradékot, de mivel én kevéske zsiradékot használtam a pirításhoz, nem kellett semmit leitatnom.)

3. Egy tálban összekeverjük a lime levét, a mézet, körtelevet, majd beleforgatjuk a hajdinát, padlizsánt, körtét, és a többi zöldséget is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Nekem ez az öntetmennyiség kevés volt, így én többet készítettem. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése