2015. április 2., csütörtök

Húsmentes rakott zöldbab

Antal Vali oldalán találtam a receptet, azt alakítottam át egy kicsit saját ízlésre. Nagyon finom, könnyű ebéd.






Hozzávalók: 
- zöldbab (nálam kb. 1 kg).
- bulgur vagy köles vagy rizs (általában kölest vagy bulgurt használok, kb. 30 dkg-ot főzök meg),
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- egy 7 dl üvegben eltett házi lecsó,
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika,
- egy evőkanál zsiradék,
- só,
- bors,
- őrölt kömény,
- szárított vegyes zöldség, natúr, ebből kb. egy púpos teáskanállal teszek,
- tejföl (1 nagy dobozzal szoktam, ami kb. 350 g),
- sajt, reszelve (ízlés szerint, a tetejét kell megszórni reszelt sajttal).

Elkészítés: 

1. A zöldbabot sóval ízesített vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.

2. A kölest vagy bulgurt vagy rizst megfőzzük a szokásos módon, amit ízesítünk sóval, natúr szárított zöldségkeverékkel.

3. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a reszelt vagy aprított fokhagymát, néhányat keverünk rajta, majd levesszük az edényt a tűzről. Mehet bele a fűszerpaprika, majd a lecsó. Visszatesszük a tűzre, fűszerezzük. Egy kicsit főzzük, majd elzárjuk alatta a tüzet.

4. A lecsót összekeverjük a megfőtt bulgurral/kölessel.

5. Egy közepes tepsiben eligazítjuk a bab felét, sózzuk, ha szükséges, erre jön a lecsós bulgur/köles, majd rá a bab másik fele. Tetejére tejfölt öntünk, majd reszelt sajtot szórunk rá. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

2 megjegyzés: