2017. január 21., szombat

Házi tészta tojás nélkül, tésztagéppel

Ma végre kipróbáltuk a tésztagépet, amit karácsonyra kaptam. Eddig nem volt rá lehetőségem, mert vagy nem voltam jól vagy más dolgom volt. Most viszont a gyerekek a mamánál vannak, így nyugodtan kísérletezhetünk, próbálgathatjuk a különböző formákat. Merthogy férjem is lelkes és kíváncsi ám! Szóval, most mint a gyerekek, játszunk a konyhában a tésztával.








Nálunk nagyon fontos, hogy tojásmentes legyen a tészta, mert Panni tojásérzékeny. Egy termelőtől vásároljuk a teljes kiőrlésű és a fehér tönkölylisztet. Nagyon jó liszt. Ebből gyúrtam a tésztát víz hozzáadásával. Az első próba nem sikerült, túl lágy lett a tészta, ezért másodszorra már keményebbre gyúrtam. Ezzel már működött. Most már tésztát sem kell vennem a boltban. A próbaadagot gyorsan ki is főztem és megettük ebédre (egy gyors fokhagymás-szőlőmagolajos, petrezselymes tésztát készítettem, kecskesajttal).

Az arány most így néz ki a mi lisztünkkel:
- 10 dkg liszt,
- 3 dkg víz.

Elkészítés:

1. A lisztet és a vizet gyorsan összegyúrjuk. Nem szabad sokat gyúrni és jól kidolgozni, mert akkor lágyul, melegszik a tészta (tekerés közben a gép maga is melegíti a tésztát).

2. Kifőzzük és jóízűen elfogyasztjuk. Ilyen egyszerű.


8 megjegyzés:

  1. szia, nektek nem ragad közben össze, amikor kijön a gépből? nekem mindig...milyen lisztet használtok? köszönöm Melinda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Tönköly (fehér) lisztet szoktunk használni. A gyártó réteslisztet javasol, de nekem olyan soha nincs itthon. Akkor ragad, ha lágy a tészta. Mi jó keményre szoktuk gyúrni, mert a gépben lágyul ahogy melegszik a tészta.Az ajánlott receptet, azaz tojás plusz rétesliszt, még soha nem próbáltam.

      Törlés
  2. Kedves Judit!

    Érdeklődni szeretnék, hogy hosszú távon mennyire vált be a tésztagép?
    Már egy ideje szemezek ezzel a géppel, de jó alaposan meg szeretném gondolni, hogy megvegyem-e.
    Érdekelnének a tapasztalataid.

    Köszönöm: Betti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Betti! Habár ritkán eszünk tésztás ételeket, azt kell mondjam, nekem bevált. Viszonylag gyorsan elkészül a családi ebédhez szükséges adag. Én örülök, hogy van ilyen gépem. A tésztát nem kell alaposan kidolgozni, csak éppen álljon össze. Remélem, tudtam segíteni. Judit

      Törlés
  3. Kedves Judit, hol lehet ilyen gépet beszerezni, esetleg van-e valami külön neve?
    Köszönöm, Tivadar Szabadkáról

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tivadar! Elnézést kérek a megkésett válaszért. Itt lehet ilyen gépet vásárolni: http://www.magyartesztagep.hu/.

      Törlés
  4. Nagyon szuper! Mennyibe került a gép?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést a késői válaszért. Sajnos nem tudom, akkor mennyibe került. Azt hiszem, innen rendelte férjem néhány éve a gépet: http://www.magyartesztagep.hu/

      Törlés