2016. április 1., péntek

Csalános-répás köleslepény

Ritánál láttam ezeket a köleslepényeket. Mivel volt itthon frissen szedett, zsenge csalán, gondoltam, sütök bele azt is. Kicsit átvariáltam. Nagyon jó lett. Párolt répával ettük, de salátával vagy főzelékekhez is el tudnám képzelni.


Hozzávalók a lepényhez:
- 15 dkg köles,
- sárgarépa, finomra reszelve (nem mértem le, eredeti recept szerint 25 dkg),
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 15 dkg reszelt sajt (eredetileg edami, nálam saját készítésű sajt),
- 1 tojás,
- kb. 2 evőkanál tejföl,
- só,
- őrölt feketebors,
- tört színes bors,
- 1 teáskanál kukoricakeményítő,
- 3-4 levél friss bazsalikom (nem tettem bele),
- friss csalánlevél, apróra vágva. 

Elkészítés:

1. A kölest többször mossuk meg (minél tovább mossuk, annál kevésbé lesz keserű). Másfélszeres mennyiségű vízzel tegyük fel főni. Sózzuk is. Ha megfőtt, hűtsük ki.

2. A kihűlt kölest keverjük össze a sajt felével, a répával, csalánlevéllel, a tojással és a vöröshagymával. Sózzuk, ha szükséges. Én kevertem bele egy kevés tejfölt is. Egy jól formázható masszát kell kapnunk. Ebből kisebb lepényeket formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.

3. A reszelt sajt másik felét kikeverjük a tejföllel, sóval, fokhagymával, színes borssal, keményítővel (és a bazsalikommal, ha teszünk bele), majd elosztjuk a lepények tetején.

4. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése