A korábbi répatorta és édesburgonya torta alapján készült ez a tojásmentes és, ha a mázat lecseréljük, akkor vegán torta. Panni miatt kell kihagynom a tojást az ételekből, egyelőre úgy tűnik, másra nem érzékeny, így én a tetejét finom sajtkrémmel kentem meg.
Hozzávalók a tésztához (26 cm tortaformához vagy, ha magasabbat szeretnénk, akkor 20 cm-es formához):
- 12 dkg liszt (nálam egy része teljes kiőrlésű liszt),
- 8 dkg darált dió,
- 3 dkg étkezési keményítő,
- kb. 5 dkg cukor (nálam 1 dkg kókuszcukor és 4 dkg xukor zero),
- reszelt narancshéj,
- kb. 2 dl folyadék (nálam 1 dl narancslé és 1 dl víz),
- egy teáskanál útifű maghéj,
- egy-két marék dió, durvára vágva,
- egy marék mazsola,
- 1 dl olaj,
- 1 kávéskanál fahéj,
- 1 kávéskanál szerecsendió,
- 1 kávéskanál gyömbér,
- 1 kávéskanál kardamom,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 3 nagyobb répa, finomra reszelve.
Hozzávalók a tetejéhez:
- 20 dkg házi sajtkrém,
- cukor ízlés szerint,
- fél narancs leve vagy fél citrom citrom leve.
Elkészítés:
1. A száraz és a nedves hozzávalókat külön edényben összekeverjük, majd a kettőt vegyítjük. Ne keverjük sokáig, éppen csak álljon össze a tészta. Ha túl sűrű, adjunk hozzá kevés folyadékot, de semmiképp ne legyen túl folyós se a tészta. Én vékony tortát szerettem volna sütni, ezért 26 cm-es formába öntötte a maszát. Ezzel azt akartam elérni, hogy viszonylag jól átsüljön a torta, mert nem szeretem a túl nedves állagú sütiket. Így nekem pont jó volt (így sem lesz száraz egyébként, szaftos marad a torta).
2. Sütőpapírral bélelt formában, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Nálam kb. 45-50 percig sült, de ez sütőfüggő.
3. Ha kihűlt, a tetejét megkenjük cukorral és citromlével vagy narancslével kikevert sajtkrémmel. Díszíthetjük dióval vagy répával vagy narancsgerezdekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése