Kaptam ajándékba egy szép cserép kuglófformát, amiről amúgy már régóta ábrándoztam. Nagyon megörültem neki, így hétvégén már fel is avattam egy finom süteménnyel. Limara receptjét használtam ehhez a kuglófhoz, amit egyébként már többször megsütöttem, de még nem írtam le ide a receptet.
Hozzávalók:
- 15 dkg olvasztott vaj (mostanában inkább csak 10 dkg és van, hogy ennek egy része zsír),
- 1,5 dl langyos tej (ha tojást nem teszünk bele, akkor ennél több tej kell és nekem ezen felül is igényli a liszt a plusz tejet, hogy megfelelően lágy állagot kapjak),
- cukor ízlés szerint, nálam 5 dkg (eredeti recept szerint 10 dkg),
- 1 citrom vagy narancs héja (nálam van, hogy kandírozott narancshéj),
- 2 tojás (nálam ez kimaradt, mert Panni tojásérzékeny, helyette több tejet tettem bele),
- vanília,
- 50 dkg liszt (nálam van, hogy fele teljes kiőrlésű tönköly, másik fele marad tönköly fehér),
- 2,5 dkg élesztő,
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 5 dkg mazsola (ha szeretjük).
Elkészítés:
1. Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. Hozzáöntjük a liszthez, majd a vaj, a mazsola és a kakaópor kivétel az összes többi hozzávalót is hozzáadjuk és fánktészta lágyságú, lágy kelt tésztát dagasztunk belőle (nekem több tejet igényel a tészta, mint amennyit az eredeti recept ír!). A dagasztás vége fele dolgozzuk bele az olvasztott, de nem forró vajat. Ha már hólyagos a tészta, akkor kettévesszük és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport és esetleg, ha teszünk bele, a mazsolát (a kakaóport kis tejjel először ki szoktam keverni egy külön tányérkában). Mindkét tésztát külön edényben, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
3. A megkelt világos tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (vagy csak simán kézzel ellapogatjuk), majd a kakaóssal ugyanígy járunk el. Ha vékonyabbra nyújtjuk, szebb, márványosabb lesz.
4. A világos tésztára helyezzük a kakaós tésztát, feltekerjük, mint a bejglit, végül megcsavarjuk, mintha egy ruhát akarnánk kicsavarni. Belehelyezzük a kivajazott, kilisztezett kuglófformába és letakarva megint duplájára kelesztjük.
5. Mivel én cserépedényt használtam, most nem előmelegített sütőbe tettem a kuglófot, hanem a kelesztés vége fele betoltam a hideg sütőbe és akkor kapcsoltam be a sütőt, 180 fokra beállítva. 45-50 perc alatt sül meg a kuglóf. Ha nagyon pirul, takarjuk le félidőben alufóliával. Ha megsült, hagyjuk a formában kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése