Kicsik a gyerekek, általában nem is esznek túl sokat, ezért idén úgy döntöttem, nem viszem túlzásba a karácsonyi főételt, mert felesleges. Két felnőttre és két kisgyerekre éppen elég volt ez a nagyon gyors, egyszerű, kímélő halas ebéd, aminek a receptjét a Vidék Íze 2016 decemberi számában találtam. Végülis így nekem sem kellett december 24-én a konyhában robotolnom. Máskor is elkészítjük majd a halat, mert finom volt. A maradékból a férjem készített egy halkrémet vacsorára. Ennek a receptjét is leírom majd egy külön bejegyzésben.
Hozzávalók a halhoz:
- 60 dkg harcsafilé (már elfogyott a boltban, így mi pontyból készítettük),
- 5-10 borókabogyó,
- 1 kis ág boróka (esetleg fenyő),
- 1 dl száraz fehérbor,
- só,
- 5 dkg vaj a sütéshez.
Hozzávalók a tésztához:
- 2 marék dió, késsel apróra vágva, serpenyőben, szárazon megpirítva,
- szélesmetélt,
- 3 dkg vaj.
Elkészítés:
1. A halfilét féltenyérnyire daraboljuk.
2. Egy mozsárban összetörjük a borókabogyót a sóval. Ezzel megszórjuk a halszeletek mindkét oldalát, majd egy jól záródó dobozba helyezzük a halat. Felöntjük a borral. Lezárjuk a dobozt és betesszük a hűtőbe.
3. Másnap 5 dkg vajat melegítünk egy serpenyőben és a halszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük úgy, hogy mellé dobjuk a borókaágat (fenyőt) is.
4. A tésztát kifőzzük, majd összekeverjük a pirított dióval és a vajjal. A hallal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése