2017. február 6., hétfő

Császármorzsa kölesből 2. (gluténmentes, tojásmentes)

Van egy kölesből készült császármorzsa recept a blogon, de abba még tehettem tojást. Azt a változatot számtalanszor elkészítettem már az évek során, ugyanis férjemnek sokkal jobban ízlik a köleses változat a lisztes/búzadarás császármorzsánál.

Most, hogy Panni tojásérzékeny, már nem tehetek bele tojást, így próba szerencse alapon kipróbáltam tojás nélkül. A biztonság kedvéért tettem hozzá egy kevés csicseriborsólisztet is. Az eredmény egészen jó lett. Nem olyan habos, mint a tojásos társa, de úgyis kerül rá finom házi baracklekvár, és így már szinte olyan, mint az eredeti.

Itt található tehát az eredeti, tojással készült változat.





Hozzávalók 2 személy részére (én ennek mindig a többszörösét készítem):

- 1 dl köles (kb. 6 dkg), alaposan megmosva, többször, váltott vízben,
- 2,5 dl zsíros tej (a lényeg, hogy a tej 2-2,5-szerese legyen a kölesnek, de van, aki vízzel főzi, vegánok esetleg készíthetik növényi tejjel is),
- 3 dkg vaj,
- 1 evőkanál csicseriborsóliszt,
- cukor, ha valaki igényli,
- tehetünk bele mazsolát is,
- vaníliaesszencia, vaníliaőrlemény vagy vaníliás cukor, kinek mi van,
- egy nagy evőkanál vaj a sütéshez, de ez elhagyható, én szoktam tenni bele,
- tálaláshoz lekvár.

Elkészítés: 

1. A kölest, a vaníliát és a tejet összekeverjük, felforraljuk, majd kis lángon készre főzzük (kb. 10 perc).

2. Hozzáadjuk a vajat (és a cukrot is), majd lefedjük és állni, hűlni hagyjuk.

3. A csicseriborsólisztet a köleses masszához keverjük.

4. Egy tapadásmentes serpenyőt felforrósítunk (én vajat is tettem bele) és beleöntjük a massza felét. Mérsékelt lángon addig sütjük, míg összeáll, majd egy fakanállal szétszaggatjuk a tésztát és addig forgatjuk, míg morzsás nem lesz. A másik felével ugyanígy járunk el. Ha van egy jó nagy edényünk, akkor egyszerre is megsüthetjük. Lekvárral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése