Ismét egy remek, gyors, olcsó, de finom recept. Nekünk még nincs újkrumplink, maradt viszont télről kovászos uborka (már csak kovászos uborkát főzök be, eceteset nem) és persze a kapor is megnőtt rég' a kertben. A recept Chili és Vanilia blogjáról származik.
Hozzávalók a főzelékhez:
- 1,5 kg (új)krumpli, fél cm-es kockákra vágva,
- 5 dkg vaj (én zsírt használtam),
- 4 gerezd fokhagyma, aprítva,
- só,
- bors,
- 2 babérlevél,
- 3 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt, de elhagyható, ha a krumpli egy részét pürésítjük és azzal sűrítjük,
- 40 dkg kovászos uborka, fél cm-es kockákra vágva,
- 2 csokor kapor, finomra aprítva,
- 1 teáskanál cukor (én nem tettem bele),
- 2 evőkanál ecet (én nem tettem bele).
Hozzávalók a kolbászmorzsához:
- 4-5 szelet (kb. 20 dkg) teljes kiőrlésű kenyér (nem baj, ha kicsit szikkadt már, sőt!), apróra kockázva,
- 2 evőkanál zsír vagy vaj,
- 15 dkg puhább kolbász, apróra kockázva.
Elkészítés:
1. Az aprított fokhagymát megpároljuk az olvasztott zsiradékon (ne piruljon meg). Hozzákeverjük a krumplit, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk és a babérlevelet is beledobjuk.
2. Mikor puha a krumpli, behabarjuk liszttel kikevert tejföllel vagy a krumpli egy részét pürésítjük, majd utána hozzáadjuk a tejfölt.
3. Ekkor hozzákeverjük a kaprot és az uborkát, majd elzárjuk a tüzet.
4. A kenyeret serpenyőben, az olvasztott zsíron megpirítjuk, majd kiszedjük tányérra. Ezután a kolbászkockák zsírját kisütjük és amikor elkészült, visszatesszük a serpenyőbe a pirított kenyérkockákat is. Jól átforgatjuk, majd elzárjuk a tüzet. Tálaláskor ezzel kell megszórni a főzeléket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése