Hozzávalók:
- kb. 1-1,5 kg oldalas, szeletekre vágva (nálunk mangalica),
- 1-2 nagy fej fokhagyma, pucolva, gerezdekre szedve, ízlés szerint,
- só,
- disznózsír (sok :)).
Elkészítés:
1. Egy nagy vasedényben sok zsírt olvasztottam. Ebbe tettem a besózott húsdarabokat.
2. Ha szükséges, olvasszunk még bele zsírt. Annyit szoktam tenni bele, amennyi majdnem ellepi a húst. Öntök hozzá kevés vizet is, így már szinte teljesen be van fedve a hús.
3. A fokhagymagerezdeket egészben hagytam és beleszórtam az edénybe.
4. Először lefedve, majd fedő nélkül, nagyon alacsony lángon kb. 5-5,5 órán át főztem-sütöttem. (Ha sütőben készül, akkor 90-100 fokon készítjük.) Mikor már szép lett a hús színe, a csont kiesik, kimozdul belőle, és már csak zsírja volt, víz nem, akkor lezártam a gázt és kiszedtem az oldalast. Omlós, ízletes húst kaptam. A zsír pedig egy nagyobb edénybe kiöntve ment a hűtőbe, hogy később majd friss kenyérre kenjük.
Drága Judit!
VálaszTörlésaz oldalas így remek!
megérdemel egy csokor virágot a Férjétől!
Köszönöm szépen! Kaptam, vagyis kislányommal kaptunk tőle másnap egy-egy szép csokor virágot. 😊
TörlésTisztelt posztoló! Ezt az eljárásmódot, ízvilágot kerestem! Gyermekkorom felejthetetlen különleges étele. Végre megtaláltam! Drága édesanyám készítette ilyen, vagy hasonló módon. Sajnos Őt már nem tudom megkérdezni. Köszönet, és hála!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tudtam segíteni és egy kicsit így visszarepíteni az időben. Én is anyutól tanultam, ő pedig az ő anyukájától. Egyszerű recept, de a végeredmény nagyon finom. Köszönöm szépen a visszajelzést és minden jót kívánok!
TörlésErre csak annyit mondok! KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM ARANY érem!
VálaszTörlésÜdvözlöm ,kérdesem az lenne ,zománcos edény is jó ?Nagyon tetszik a recept.köszönöm
VálaszTörlésSzerintem nyugodtan. A lényeg, hogy nagyon alacsony hőfokon készüljön.
TörlésÜdvözlöm! A kérdésem az lenne hogy sütőben mennyi ideig süljön folia alatt 90-100 fok között es mennyit fólia nélkül? :) istenien néz ki es koszonom a válaszát!
VálaszTörlésKedves Attila! Nagyon régen sütöttem így oldalast, mert mióta kecskéink vannak, kecskebordából készítem. Mindig tűzhelyen és nem fedem le. Tűzhelyen jobban szeretem készíteni. A legalacsonyabb hőfokon, a legkisebb rózsán.
VálaszTörlésÍgy, őszintén megmondom, nem emlékszem, mennyi ideig sütöttem fedővel. A lényeg, hogy lassan süljön a zsír alatt, amibe sütés elején egy kis pohár víz is kerül. Kész pedig akkor lesz, mikor átlátszó a zsír, a csont kiesik a húsból és a húsnak lesz színe.
Sokáig sül ez az étel, míg elkészül. Több óra. 🙂