Hugh Fearnley-Whittingstall Veg Every Day! című könyvében találtam a receptet. Eszembe sem jutott, hogy salátával is készíthetném az annyira kedvelt piténket. Rengeteg a saláta a kertben, nem győzzük nyersen enni, így azonnal ki is próbáltam pitében. Finom. Kicsit módosítottam az eredeti recepten.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg vaj vagy zsír,
- 1 tojás,
- só,
- víz, ha szükséges.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2-3 tojás,
- 2,5 dl tejszín,
- 10 dkg feta sajt vagy Cheddar sajt (medium),
- bors,
- só,
- 3 fej friss fejes saláta,
- 25 dkg újhagyma,
- 3 dkg vaj a pároláshoz,
- néhány dkg szalonna apróra vágva (elmaradhat).
Elkészítés:
1. A tésztát összegyúrjuk és fóliába csomagolva néhány órát pihentetjük a hűtőben.
2. Addig elkészítjük a tölteléket. A hagymát karikára vágjuk és vajon megpároljuk.
3. A salátát megmossuk. Csomóba szedünk jópár levelet és felcsíkozzuk. Egy nagy serpenyőben vajat melegítünk és több részletben kicsit előpároljuk a salátát. Közben kicsit sózzuk.
4. A tojásokat a tejszínnel kikeverjük, bőven sózzuk, borsozzuk.
5. A tésztát kinyújtjuk, piteformába nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kicsit elősütjük a tésztát (addig szoktam sütni, míg a tészta teteje kissé megkeményedik).
6. Az elősütött tésztán elrendezzük a tölteléket (saláta, rá hagyma, sajt és az öntet) és készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése