Zizi oldalán találtam ezt a receptet és alakítottam át a saját ízlésem és lehetőségeim szerint. Megmondom őszintén, kicsit féltem, hogy milyen lesz majd a végeredmény, de meglepően finom lett ez a süti. Mi most nem reggelire fogyasztottuk, ahogy Zizi ajánlja, hanem ebédre, a leves után. Fokhagymalevest főztem, hozzá vajban pirított kenyérkockákat kínáltam és a második volt ez a könnyű, egészséges sütemény (Gergő lebetegedett, ezért próbáltam valami olyasmit kitalálni, amit szeret, de egészséges és nem terheli meg a szervezetét.)
Hozzávalók egy kis tepsihez ( 1 bögre = 2,5 dl):
- 1 bögre quinoa (nekem főzőtasakos volt otthon, aminek súlya 180 g, ennyit főztem meg 3 dl vízben), eredetileg 1 bögre quinoa kellett volna bele,
- 15 dkg mandula, darálva, (ebből 12 dkg ment a tésztába, 3 dkg a tetejére)
- 6 dkg dió, darálva,
- 2,5 dkg puffasztott amarant,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 alma, hámozva, darabolva,
- 2-2,5 dl édes, cukormentes lekvár (nálam ez saját befőzésű fügelekvár volt), eredeti recept szerint 1 bögre magozott, aszalt datolya kellett volna bele,
- fél bögre lenmag (én ezt véletlenül kifelejtettem, de utólag nem bánom),
- néhány evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 2-2,5 dl tej (ez lehet növényi is, ha azt preferáljuk).
Elkészítés:
1. Főzőtasakos quinoát használtam, így 3 dl forrásban lévő vízben csak meg kellett főznöm (kb. 10 perc volt). Ha nem ilyen quinoánk van, olvassuk el a zacskóján lévő tájékoztatót, hogy hogyan kell puhára főzni (előtte mindenképp öblítsük át tiszta vízzel).
2. A darabolt almát, a kakaóport, a tejet, a lekvárt (vagy datolyát) és a lenmagot (ez elhagyható) egy magas falú edénybe tesszük és egy botmixerrel pépesre-krémesre mixeljük az egészet. Hozzáöntjük a megfőtt quinoához, majd belekeverjük a darált diót és 12 dkg darált mandulát. Én azért tettem még hozzá puffasztott amarantot is, mert nekem túl híg lett a "tésztám". Az amaranttal együtt végül olyan állagú lett, hogy önteni tudtam, de nem volt hígan folyós, inkább kenhető.
3. Sütőpapírral bélelt vagy valamilyen zsiradékkal és gluténmentes liszttel (nálam hajdinaliszt) kikent tepsibe simítjuk a tésztát. A maradék mandulát a tetejére szórjuk.
4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt.
Akkor ehhez most egy bögre kinoa liszt kell? Nekem quinoa liszt van itthon.
VálaszTörlésNem, hanem egy bögre quinoa (nem lisztet ír az eredeti recept).
Törlés