2017. január 5., csütörtök

Keftedes, görög fasírt vegán módon (gluténmentes)

A receptet egyik legújabb szakácskönyvemben, Steiner Kristóf, Kristóf konyhája című könyvében találtam. Nagy rajongója vagyok a zöldséges ételeknek és már a recept alapján láttam, hogy finom lesz. Igazam lett.


Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa,
- 3 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva,
- 1 csésze darált dió és/vagy mandula,
- csicseriborsóliszt vagy, ha nem törekszünk gluténmentességre, nyugodtan használjunk helyette zsemlemorzsát,
- só,
- bors,
- kurkuma,
- fahéj,
- szerecsendió,
- őrölt szegfűszeg,
- őrölt köménymag,
- friss zöldfűszerek: menta, oregánó, bazsalikom, kapor, rozmaring, apríva (nálam most csak szárítva voltak),
- zsiradék a sütéshez.

Elkészítés: 

1. A sárgarépát megtisztítjuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.

2. A zsiradékon megpároljuk a vöröshagymát, majd, mikor kész, megszórjuk kurkumával, fahéjjal, szerecsendióval, őrölt szegfűszeggel és köménnyel. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát is. Egy kicsit kevergetjük, majd mehet bele a sárgarépa, só, bors.

3. A répára öntünk egy kis vizet, lefedjük az edényt és elkezdjük párolni. Addig kell főzni, míg teljesen megpuhul és szinte kenhető állagú lesz a répa. Időnként pótoljuk alatta a vizet, de a végén ne maradjon alatta víz.

4. Mikor kész, kicsit hagyjuk hűlni, majd gyúrjuk össze a mandulával (és/vagy dióval), a zöldfűszerekkel, valamint tegyünk hozzá annyi csicseriborsólisztet (vagy zsemlemorzsát), amennyitől egy jól formázható masszát kapunk. Ez fogja összetartani a masszát, hisz tojást nem teszünk a fasírtba.

5. Kisebb golyókat formázunk. Érdemes vizes kézzel végezni ezt a műveletet, mert így nem ragad a kezünkhöz.

6. Forró zsiradékban kisütjük, majd papírtörlővel bélelt tányérra szedjük. Fahéjas-paradicsomos rizzsel fogyasztottuk, de nyáron görög salátával is finom lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése