2017. január 28., szombat

Tojásmentes palacsinta

Korábban beírtam már a tojásmentes palacsinta receptjét, de a könnyebb kereshetőség és kezelhetőség érdekében inkább kiteszem egy külön bejegyzésbe is. Nekünk nagyon bevált, már régóta csak így sütöm a palacsintát, hisz Panni tojásallergiája miatt máshogy nem is készíthetném.










Hozzávalók:
- 20 dkg fehér tönkölyliszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (de van, hogy több teljes kiőrlésűt és kevesebb fehéret teszek bele vagy nem teszek bele teljes kiőrlésűt, csak fehéret, mikor hogy van kedvem),
- 5 dkg étkezési keményítő,
- 2 evőkanál olvasztott zsír (helyette olaj is lehet),
- kb. 6-8 dl tej (ha ez sem elég, vízzel, szódával is pótolhatjuk, de van, hogy csak 3 dl tejet teszek bele, az összes többit vízzel pótlom),
- csipet só,
- mokkáskanál cukor,
- 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna,
- olvasztott zsír vagy olaj a sütéshez, a serpenyőbe.

Elkészítés:

A hozzávalókból csomómentes palacsintatésztát készítünk. Ha szükséges, tegyünk hozzá még vizet/tejet (nekem általában kelleni szokott plusz folyadék.) Azonnal kisütjük. Minden harmadik  palacsinta után tegyünk egy kevés zsírt/olajat a serpenyőbe, mielőtt sütnénk a következő adagot (legalábbis nálam így kívánja a tészta). Nekem a megfordításnál voltak kezdetben nehézségeim, de azzal, hogy nem spatulával nyúlok a palacsinta alá és fordítom meg azt, hanem dobással fordítom meg, még egyszer sem szakadt szét a palacsinta. (Frissítés: az új palacsintasütőmben sütve a hígabb tészta is szépen megsül, nem szakad, nem tapad, spatulával is alányúlhatok, úgyhogy most már tudok szép vékony palacsintákat sütni.)

Sokszor megsütöttem már ezt a palacsintát. Évek óta szinte csak így készítem. Néhány észrevétel:
- mióta új palacsintasütőm van, azóta szép, vékony palacsintákat is tudok készíteni ebből a tésztából,
- ha marad, lefóliázom, másnap is ugyanolyan finom,
- azzal, hogy van benne szódabikarbóna, egy könnyű tésztát kapunk, ami kissé lyukacsos. Ez a hígabb töltelékeknél lehet, hogy problémát jelenthet (nálunk nem gond :) ),
- ha egy ecsettel minden sütés előtt vékonyan bekenem a palacsintasütőt, a palacsinták még lazábbak, lyukacsosabbak lesznek,
- a legnagyobb rózsán sütöm, de közepes hőfokon,
- az elkészült palacsinták vékonyak, lazák, nem törnek, gyönyörűen tekerhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése